(Видео) Снимено куче што завива пред земјотресот и ги предупредува луѓето за претстојната катастрофа во Турција

Се појави видео на Тик Ток на профилот Stray Beautiful, кој собира донации за напуштените кучиња ширум светот. Во описот се наведува дека видеото е создадено непосредно пред разорниот земјотрес што ја погоди Турција. На него гледаме куче кое стои сосема само на улица и завива многу гласно. Зад него е џамија, а покрај  него поминуваат само неколку автомобили. Околу животното нема други кучиња или мачки, нема никој, а тоа не престанува да завива гласно.

@straybeautiful 🆘PLEASE PRAY FOR THE SAFETY AND WELL BEING OF OUR STRAYS AND OUR PARTNER SAVIORS🙏 #AnimalWelfare #SupportAnimalRescue #HelpAnimals #SaveTheAnimals #AnimalProtection #AnimalLivesMatter #AnimalRights #EndAnimalCruelty #SaveTheAnimals #SupportAnimalRescue #RescuePets #dogsoftiktok #dog #turkeyearthquake #cats #dogsofttiktok ♬ original sound – Stray Beautiful

Општо познато е декла животните први ги чуствуваат вибрациите пред да се случи земјотрсот. Многу сопственици ширум светот кажале дека нивните кучиња го почувствувале земјотресот неколку секунди пред тие да го почувствуваат. Некои се вознемириле, други се криеле, а други завивале како ова куче, кое наводно било снимено на улица во еден турски град непосредно пред разорниот земјострес.

И скопјани, сведоци на земјотресот во 1963  раскажуваат дека ноќта кога се случил катастрофалниот земјсотрес, во Зоолошката градина во Скопје, животните цела ноќ завивале и биле многу вознемирени.