Во Дубаи ќе се гради најголемата покриена велосипедска патека во светот

Одење, трчање или возење велосипед по песок и на висока топлина не е забавна активност. Токму затоа е планирана изградба на најголемата покриена велосипедска патека во светот во Дубаи во Обединетите Арапски Емирати.

Станува збор за проектот The Loop на архитектонската и дизајнерската компанија URB, специјализирана за концептот на одржлив развој и градови. Покриената велосипедска патека треба да има форма на монументална тркалезна стаклена градина и патека за рекреација која треба да се протега на дури 93 километри во центарот на Дубаи.

Температурата, влажноста и другите параметри би можеле да се контролираат внатре, што би им овозможило на жителите да се впуштат во активности кои често се ставаат на задниот дел поради екстремните временски услови.

Згора на тоа, главната цел на овој проект е да се поттикнат повеќе од 3 милиони жители на Дубаи да пешачат, трчаат и да возат велосипед со цел да се подобри општата здравствена состојба.

The Loop е замислен како повеќенаменско место за рекреација и одмор со различни содржини – од спортски терени и фитнес сали до вертикални градини за производство на храна.

Проектот моментално е во фаза на истражување и развој. Доколку биде одобрен, тоа ќе биде една од најсовремените инфраструктури од овој тип во светот, која не само што треба да придонесе за намалување на загадувањето во градот, туку и да се базира на обновливите извори на кинетичка енергија.