Чоколадни палачинки без јајца

Состојки за чоколадни протеински палачинки:
180 ml замена за млеко, млеко од соја, 40 гр брашно од хељда, 15 гр кокосово масло, 10 гр чоколаден протеин во прав, 10 гр какао во прав, 10 гр овесно брашно, 5 гр чиа семе, 1 лажичка прашак за пециво, ½ лажичка јаболков оцет.

Подготовка на чоколадни протеински палачинки:
Во голем сад измешајте го брашното од хељда и овесното, прашакот за пециво, протеинскиот прав, какаото во прав и меленот семе од чиа. Измешајте го стопеното кокосово масло со алтернатива од растително млеко и јаболков оцет. Постепено измешајте ја смесата во сувите состојки и мешајте додека не се изедначат сите можни грутки. Загрејте ја тавата со малку масло и истурете околу 60 мл смеса за секоја палачинка. Печете ги палачинките околу две до три минути од секоја страна додека термички не се обработат до крај. Послужете ги веднаш со овошје и прелив по избор.

Scroll to Top