Крокети со јајца од потполошка

Состојки:
12 до 18 варени јајца од препелица, 120 гр брашно, 25 гр пченкарен скроб, 240 ml вода, 1/2 лажичка сол, 1/2 лажичка мелен црн пипер, 500 мл масло за пржење.

Подготовка:
Во сад ставете го пченкарниот скроб. Излупете ги лушпите од варените јајца од препелица и оставете ги на страна. Во садот додадете брашно, сол и бибер и убаво измешајте. Во садот со тестото ставете ги јајцата од препелица и проверете дали се целосно покриени. Загрејте ја тавата и маслото. Во врелото масло ставете ги јајцата од препелица. Кога тестото ќе добие златна кора, извадете ги јајцата од маслото и ставете ги на чинија за сервирање. Послужете ги пржените јајца со оцет или слатко-кисел сос додека се сеуште топли.

Scroll to Top